תזונה לטיפול בבית 

שינויים בהרגלי האכילה של חולי אלצהיימר

אצל חולי אלצהיימר אנו עדים לכך שהשינויים הנגרמים עקב המחלה גורמים לשינויים בהרגלי התזונה, ופעמים רבות אף לירידה במשקל או להפרעות אכילה, כגון אכילה בררנית, אכילה ללא הפסקה או סירוב לאכול. ברוב המקרים נתקל בקשיים המתחלקים לכמה קבוצות:

  • שינויים פיזיולוגיים – כגון ירידה בחוש הטעם והריח, ירידה בתיאבון, בעיות בליעה ולעיסה והעדפות מזון שונות מבעבר.

  • שינויים פיזיקליים – קושי בשימוש בסכין ומזלג, חוסר קואורדינציה בהבאת המזון לפה, חוסר יכולת להסיר עטיפות מזון ועוד.

  • שינויים קוגניטיביים – הסחות דעת מרובות בזמן האכילה, אכילה בידיים, חוסר יכולת להביע רצון לאכול ולשתות. מצד שני, החולה יכול גם לשכוח שאכל ולרצות לאכול ללא הפסקה.

  • שינויים אמוציונאליים – איבוד עניין באכילה, סירוב לאכול, אכילה אובססיבית, חשדנות בנוגע לאוכל ולמאכיל או דיכאון הגורם לחוסר רצון לאכול, מחשבות שווא.

      • שינויים התנהגותיים – אכילה שאינה נורמטיבית, יריקת האוכל, אכילת חפצים שאינם אכילים ועוד.

ניתן לראות, אם כך, כי יש שינויים רבים ומגוונים בכל הקשור לאכילה. במרבית המקרים שינויים אלו מובילים לירידה במשקל ולמצב תזונתי ירוד החושף את החולה למחלות, לפצעים ועוד.

כיצד ניתן לשפר את הארוחות ואת ההאכלה של חולה אלצהיימר?

יש להקפיד על אופן הגשת הארוחה והמזון בארוחה:
  • יש לבחור כלים נוחים לשימוש, כלים שאינם שבירים, ולוודא שאין  כלים רבים מדי על השולחן.
  • המזון צריך להיות פושר. לא חם מדי כדי לא לגרום כוויות, ולא קר מדי. לפני כל ארוחה על מטפל או בן משפחה לבדוק את טמפרטורת האוכל.
  • צבעים שונים מגבירים את הגירוי החושי שנמצא כגורם חשוב להעלאת התיאבון. רצוי לדאוג לצבעים שונים של הכלים, המפות ועוד. האוכל בצלחת צריך להיות מורכב מכמה צבעים ומרקמים.
  • רצוי להגיש בתחילת הארוחה את המזונות בעלי הערך התזונתי הגבוה יותר (כגון מנה בשרית בתוספת פחמימה), ובסוף הארוחה להגיש מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך יותר (כגון מרק).

יש לדאוג להדרכת מטפלים לגבי האכלה נכונה:
  • יש להקפיד על האכלה בנחת וברוגע.
  • רצוי ליצור מגע פיזי בין המטפל והמטופל – ליטוף, חיבוק וכדומה.
  • רצוי ליצור קשר עין עם החולה וכן לדבר עימו בזמן הארוחה.
  • יש להקפיד על הגשת אוכל בצורה אסתטית ומכובדת.
  • יש לשים לב להעדפות החולה, כגון אוכל מתוק, מתובל וכדומה.

יש להתאים את המזון לחולה באופן אישי:
  • חולי אלצהיימר מגלים העדפה לאוכל מתוק. ניתן לתת מזונות מתוקים בין הארוחות, כגון עוגות, פירות, גלידות ועוד. בנוסף ניתן לשלב בארוחה מזונות מתוקים, כגון מעדנים, דייסות וקינוחים.
  • רצוי לשלב בתפריט השבועי מזונות מוכרים מהבית, מזונות עדתיים וכן מזונות עם תיבול מסורתי .
 
יש ליצור אווירה מתאימה בחדר האוכל:
  • ◄רצוי שחדר האוכל יהיה מרווח ומואר.
  • ◄רצוי שחדר האוכל בבית יהיה ללא דלתות אשר יכולות להפריע לגישה.
  • ◄רצוי לשמור על אווירה שקטה ורגועה.
  • ◄ממחקרים עולה שמוזיקת רקע מרגיעה בזמן הארוחה מעודדת תיאבון ומשפרת את כמות האוכל הנצרכת בארוחה.
 
יש להשתמש במזון אצבעות (Finger Food):
  • ◄מזון אצבעות מקל על האכילה מכיוון שאפשר לאכול אותו בידיים ללא שימוש בכלי עזר כגון סכין ומזלג. דוגמאות למזון אצבעות – כריכים, פירות חתוכים, עוגיות, ופלים, שניצלונים, אצבעות דג וכדומה.
  • ◄מזון אצבעות מעלה את ריכוז החולה בזמן הארוחה ואת מעורבותו.
  • ◄מזון אצבעות יכול להתאים לחולים שסובלים מאי שקט ומסתובבים הרבה בבית או לחולים שמתקשים לשבת בזמן הארוחה וקמים באמצע האוכל.

  •    
 

אכילה נכונה

גם האכילה הופכת אצל חלק מחולי אלצהיימר מפעולה יומיומית פשוטה לזירת התמודדות. להלן כמה דרכים שעשויות להפוך את זמני הארוחות לנעימות יותר:

  • הקלו את השתייה. השתמשו בקש או כוס עם מכסה כדי להקל את השתייה.

  • הקלו את האכילה. אם החולה מתקשה בשימוש בסכו"ם, הכינו מזון שקל לאכול והגישו אותו בצלחת עמוקה.

  • הכינו חטיפים בריאים. הניחו בקרבת החולה חטיפים בריאים כדי שיוכל לראותם ולקחת בעצמו.